Nivelul de trai în judeţul Buzău nu este unul foarte bun în comparaţie cu alte zone din ţară. Potrivit celor mai importanţi indicatori socio-economici la nivel naţional, respectiv rata şomajului, salariul mediu net câştigat de angajaţi, produsul intern brut pe cap de locuitor, speranţa de viaţă la naştere a locuitorilor, procentul gospodăriilor dotate cu instalaţii de canalizare, rata criminalităţii sau suprafaţa spaţiilor verzi din zonele urbane, ne putem mândri doar cu un oraş sigur şi oameni care trăiesc mult.
În funcţie de toţi aceşti indicatori, potrivit gandul.ro, judeţul nostru ocupă locul 25 la nivel naţional, din totalul celor 42 de zone, nici cel dintâi, dar nici la coadă, ci cu un nivel de trai oarecum mediu.
Salarii nete modeste
Judeţul nostru nu se poate lăuda nici cu cel mai mare câştig mediu net, în decembrie 2012 valoarea acestuia situându-se la doar 1.257 de lei, sub media naţională de 1.538 de lei. Cel mai bine plătiţi sunt în continuare angajaţii din Bucureşti (2.152 de lei), Ilfov (1.892 de lei) şi Cluj (1.588 de lei). Sunt însă şi zone unde se câştigă mai puţin ca la Buzău, respectiv Harghita (1.064 lei), Suceava (1.065 lei) sau Botoşani (1.078 lei).
Peste 200 hectare-spaţii verzi în mediul urban
În zonele urbane din judeţul Buzău, suprafaţa spaţiilor verzi măsoară 246 de hectare, judeţul nostru beneficiind de destul de multă „verdeaţă”, dacă ne raportăm la zone precum Giurgiu (70 hectare), Tulcea (77 hectare), Sălaj (114 hectare). Aceasta reprezintă suprafaţa parcurilor, a grădinilor publice, a terenurilor sportive şi a scuarurilor de pe străzi. Lider incontestabil în ceea ce priveşte suprafaţa spaţiilor verzi este municipiul Bucureşti cu 4.807 hectare, dintr-un total de 22.451 de hectare din toate zonele urbane din ţară. De foarte mult spaţiu verde se pot bucura şi locuitorii din Dolj