Braşovul este primul oraş din ţară care va avea „iluminat public inteligent“, în acest sens, fiind obţinută şi o finanţare europeană de peste 10 milioane de lei. Banii erau însă, cât pe ce să se piardă, din cauza… birocraţiei. „Pentru ca Agenţia de Dezvoltare Regională să semneze contractul de finanţare, era necesar ca să existe o documentaţie prin care să fie consfinţit faptul că stâlpii şi străzile pe care va monta acest sistem sunt în proprietatea municipiului Braşov. Acest lucru era posibil fie prin prezentarea unor extracte de Carte Funciară pentru fiecare stradă, dar şi pentru fiecare stâlp, sau prin emiterea unei hotărâri de Guvern. Au existat neînţelegeri în ceea ce priveşte emiterea extraselor CF, astfel că acum riscam să pierdem finanţare”, a explicat viceprimarul Răzvan Popa.
Zonele cu risc vor fi monitorizate
Acesta a precizat că situaţia s-a rezolvat pe ultima sută de metri, iar în şedinţa de Guvern de astăzi va fi supusă aprobării o hotărâre prin care să se recunoască faptul că toate cele 700 de străzi şi cei 11.500 de stâlpi sunt în patrimoniul municipiului. După ce la ADR va ajunge şi hotărârea guvernamentală, contractul de finanţare va fi semnat, urmând să se lanseze procedura de licitaţie şi apoi proiectul să fie pus în practică.
Modernizarea sistemului de iluminat public se va face prin realizarea unei soluţii integrate care să asigure modernizarea sistemului de iluminat public (telegestiune) şi supravegherea, monitorizarea şi interacţiunea cu zonele şi situaţiile cu risc ridicat de producere a fenomenelor infracţionale din municipiul Braşov.
Viceprimarul Răzvan Popa a ţinut să sublinieze importanţa acestui proiect, în primul rând, pentru faptul că ar aduce reduceri considerabile la facturile de energie. Economiile făcute astfel erau estimate la 30% – 35%, lunar, ceea ce în sume efective ar însemna cam 250.000 – 300.000 de