Daca pana acum tot mai erau acordate niste sume de bani pentru tratamentele stomatologice ale asiguratilor de sanatate, macar „de ochii lumii”, in aceasta luna nici macar urgentele stomatologice nu sunt acoperite cu bani de la fondul asigurarilor de sanatate.
Oricum, nici pana acum fondurile nu ajungeau mai mult de o saptamana, dupa care medicii afisau pe usile cabinetelor anuntul ca au epuizat banii primiti de la institutia asigurarilor de sanatate. Din acest motiv, multi dintre stomatologii care initial intrasera in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate au renuntat la acesta deoarece nu le aducea decat probleme cu pacientii, care stiau ca in calitate de asigurati de sanatate ar fi trebuit sa beneficieze de niste reduceri de pret la tratamente.
„In momentul de fata foarte multa lume are probleme dentare. Nu se mai face preventia cariilor la copii in comunitatile scolare si rezultatul se vede. Dentistii care au ramas in contract cu casa primesc sume atat de mici de la asigurarile de sanatate incat nu pot acoperi nici urgentele pentru copii. In felul acesta nu are rost sa isi faci probleme, ca vine pacientul si te intreaba el de ce nu beneficiaza de o reducere, in conditiile in care, un alt pacient. Cum sa-i explici omului, care este si platitor de asigurari de sanatate, ca celalalt pacient a avut norocul de a veni la tratament cat mai aerau fonduri, iar el a fost ghinionist?”, spune medicul stomatolog Radu Rostea.
Normele la contractul cadru privind acordarea asistentei medicale pentru 2013-2014 prevad ca pachetul de servicii medicale de baza de medicina dentara preventive si tratamentele de medicina dentara vor fi acordate cu decontarea totala de catre CNAS pentru copii cu varste pana in 18 ani si pentru beneficiarii legilor speciale.
Printre serviciile care ar trebui decontate de CNAS sunt: consultatiile, tratamentul cariei simple, tra