Frecvența seismelor mici îi îngrijorează pe experți, care spun că un cutremur de intensitate medie ar acționa ca o supapă pentru tensiunea seismică acumulată în ultimele luni
Cutremurul de duminică noaptea, din Banat, deşi a fost catalogat drept „minor”, face parte dintr-o serie de seisme mici şi dese, ceea ce experţii numesc “perioadă de acalmie”.
Liniştea dinaintea furtunii
Altfel spus, frecvenţa cutremurelor mici, de sub 3 grade pe scara Richter, şi lipsa celor moderate le dau de bănuit seismologilor un singur lucru: că românii s-ar putea confrunta curând cu un adevărat cataclism. „Zona Vrancea a înregistrat în ultimele trei luni foarte multe cutremure slabe, ceea ce nu e neapărat bine”, arată Mircea Radulian, directorul Institutului de Fizica Pămîntului.
O explicaţie, spune acesta, ar putea fi acumularea de tensiune seismică. „Lipsa cutremurelor medii poate însemna că există o acumulare de tensiune şi ne putem trezi cu un cutremur foarte mare”, arată Radulian. Cutremur în Banat
Temerile specialiştilor s-ar putea risipi în următoarele luni. „Eu sincer mă aştept şi m-aş bucura să văd că în una-două luni vom avea un seism de 4 grade şi ceva, lucru care s-ar încadra întrun tipar obişnuit”, mai spune seismologul. Referitor la zvonurile lansate de un geolog turc despre o falie din Marea Neagră, care se întinde până pe teritoriul bulgar şi ar putea declanşa cutremure de peste 7 grade pe scara Richter, Radulian spune că, pentru România, pericolul este minim.
„Dacă teoria s-ar adeveri, acest seism de suprafaţă ar fi atenuat repede de distanţa mare. Poate doar sud-estul ţării să resimtă vag efectele”, detaliază profesorul.
„Nu e bine nici aşa, cu seisme mici. Se acumulează tensiune şi ne putem trezi cu un cutremur de proporţii.”
MARIAN RADULIAN, seismolog
ARTICOLE DOCTORUL ZILEI: De ce este bine să consumi sfeclă roşie: 7 bene