Reporter: Sunteţi primul viceprimar-femeie din istoria administraţiei băimărene. Cum este să fii excepţia care întăreşte regula?
Gabriela Hofer: Este un noroc să fiu prima femeie pe o astfel de funcţie, de aceea poate e mai vizibilă. Cu următoarele femei din executivul băimărean nu se va mai vorbi ca fiind excepţia, ci obişnuinţa. Pe de altă parte, şi femeile au dreptul să spere la o astfel de funcţie. Îmi pare rău că sunt prima şi atrag astfel atenţia mai mult. Sunt un om obişnuit, nu am nimic în plus faţă de alte femei, sunt multe care pot face faţă rigorilor administraţiei, dar, probabil, nu au avut oportunităţile pe care le-am avut eu acum şi conjunctura. Aşa a fost să fie, eu nu aveam în plan să ajung în poziţia de viceprimar. Domnul Matei era cel care trebuia să ducă mandatul până la final. Dar a fost nevoit să aleagă între această funcţie şi poziţia de conducere într-o firmă. Aşa am ajuns eu aici, ca înlocuitor al domnului Dumitru Matei. Nimic ieşit din comun.
Rep.: Credeţi că pentru o femeie este mai dificil să facă faţă rigorilor unei astfel de funcţii?
G.H.: Nu! Eu spun că o femeie se descurcă mai bine decât un bărbat. Nu ştiu de ce predomină bărbaţii, de ce se consideră că este o lume a bărbaţilor. Nu împărtăşesc această opinie şi afirm cu tărie că pe probleme de administraţie, de management, femeile au un simţ aparte.
Nu vreau să spun că bărbaţii nu îşi au locul lor, dar o echipă, administrativă, în cazul nostru, este mai omogenă, mai echilibrată cu o prezenţă feminină. Sau altfel spus, orice echipă de bărbaţi ar trebui să aibă şi o femeie.
Rep.: În politica românească, respectiv cea maramureşeană, este promovată femeia?
G.H.: Dacă ar fi să mă refer la ultimii ani, în organizaţia băimăreană domnul Dumitru Matei a avut grijă ca femeile să primească procentul stabilit prin statut, mă refer la funcţii p