Presa britanică de marţi dedică spaţii uriaşe primei femei prim-ministru al Regatului Unit, Margaret Thatcher, decedată la vârsta de 87 de ani. În mod previzibil, publicaţiile cu orientare de dreapta sau în general favorabile liberalismului economic îi fac un portret elogios, în timp ce presa de stânga nu-şi reţine aprecierile critice, uneori chiar vitriolice la adresei defunctei “Doamne de Fier“, scrie rfi.ro.
Săptămânalul The Economist titrează “Cu un cap deasupra tuturor” şi reaminteşte evoluţia în timp a ideilor fostului premier şi subliniază convingerile sale de neclintit: “Pentru doamna Thatcher, sistemul ei era atât moral, cât și economic. Confrunta imperiile răului ale comunismului și socialismului. Multe lucruri au dus la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1989, dar claritatea convingerilor doamnei Thatcher a fost un factor vital“, scrie Economist.
În cotidianul conservator Daily Telegraph, biograful oficial al fostului premier, Charles Moore, îi analizează atât punctele forte, cât și slăbiciunile. “Deși puternic conservatoare, aproape nostalgică, față de Marea Britanie și imperiul ei, doamna Thatcher privea către viitor“, scrie Moore. ”Ce a greșit? Pentru că foarte multe au fost încercate, multe au eșuat“, adaugă el, dând ca exemplu reformele de pe piețele bursiere, care au deschis calea exceselor ce ne asaltează în secolul al XXI-lea.
În schimb, cotidianul de centru-stânga The Guardian rămâne un critic acerb, concluzionându-și editorialul astfel: “Moștenirea ei este una a divizării publice, a egoismului privat și a cultului lăcomiei, care împreună încătușează mult mai mult spiritul omenesc, decât îl eliberează“.
În cotidianul Independent, un ziar de obicei chiar mai de stânga decât Guardian, Andreas Whittam Smith, fondatorul și primul editor al publicației, este de părere că Margaret Thatcher a fost atât o eroină, cât și o figură disp