Ca urmare a unui articol de pe platforma Vocile Dreptei din Evenimentul Zilei, domnul Cristian Ghinea a postat pe Facebook un text de câteva paragrafe. Într-unul dintre ele spune:
Dacă ăsta e vocea dreptei, eu ce dracu` fac? Cerere de azil la Critic Atac? Dar nu, că de fapt CA și băiatul ăsta fac spume la unison împotriva privatizării impuse de Occident. Extremiștii de stânga și ăia de dreapta se pupă pe bot când se ajunge la policy recommendations, asta se știe de mult.
Evident, nu îl atac personal pe domnul Cristian Ghinea, şi sunt de acord cu considerațiile legate de blogurile Adevărul şi Vocile Dreptei. Am însă următoarele observații în legătură cu textul de mai sus:
1. Cristian Ghinea sugerează că platforma CriticAtac ar fi reprezentativă pentru „extremiştii de stânga,” ceea ce e fals. Sigur, au apărut şi unele texte radicale pe Critic Atac, dar site-ul nu e de extrema stângă.
2. Ghinea sugerează că poziţia împotriva privatizărilor este reprezentativă doar pentru extremiştii de toate culorile, ceea ce este, evident, fals. Problema privatizărilor este una cât se poate de serioasă şi fiecare caz în parte necesită o discuţie elaborată. Nu întâmplător declara de curând fostul premier Nicolae Văcăroiu că privatizările din România au eşuat în proporţie de 80%. O declaraţie halucinantă dacă ţinem cont de faptul că o foarte mare parte a privatizărilor eşuate au avut loc chiar sub conducerea partidului lui Iliescu şi Văcăroiu. O bună parte chiar pe vremea „glorioaselor” guvernări ale aceluiaşi Văcăroiu.
3. Extremiștii de stânga și ăia de dreapta se pupă pe bot când se ajunge la policy recommendations, asta se știe de mult. Pretenţia de axiomă taie din start orice drept la replică. E ceva mai complicat. Să ne lămurim: teoria conform căreia extrema stângă şi extrema dreaptă se aseamănă se numeşte horseshoe theory – teoria potcoavei – pentru că