Specialiştii din cadrul Compartimentului „Evaluarea factorilor de risc din mediul de viaţă şi de muncă” al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au derulat, în primul trimestru al acestui an, mai multe acţiuni de control privind protejarea sănătăţii şi prevenirea îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc din alimentaţie, mediul ocupaţional, mediul de viaţă şi comunităţile şcolare.
Astfel, au fost verificate noxele profesionale la care sunt expuşi angajaţii din diverse industrii. Inspectorii sanitari au controlat 14 unităţi din industria lemnului, a maselor plastice şi confecţiilor textile, fiind depistate neconformităţi atât din punct de vedere al neasigurării condiţiilor de muncă prevăzute în legislaţia specifică, cât şi depăşiri ale noxelor chimice. Medicul Cătălin Graur, directorul DSP, spune că au fost verificate şi aspecte referitoare la sănătatea şi securitatea lucrătorilor expuşi la riscuri generate de zgomot. „Au fost verificate 13 unităţi din industria lemnului, textilelor şi a maselor plastice. Au fost depistate depăşiri ale limitei maxime admise la trei unităţi din domeniul textilelor, lemnului şi maselor plastice. În acest sens, au fost recomandate aplicarea unor măsuri tehnico organizatorice şi medicale. Mai exact, zonare acustică, absorbţia zgomotului prin materiale fono-absorbante. Angajaţilor şi s-a recomandat să poarte echipamentul de protecţie, iar angajatorilor să efectueze examene medicale la angajare, dar şi perio¬ dic, pentru reducerea riscului de hipoacuzie şi surditate profesională. Din fericire, nu s-a înregistrat niciun caz de boală profesională”, ne-a declarat medicul Cătălin Graur.
Inspectorii sanitari au verificat şi suplimentele alimentare şi alimentele tratate cu radiaţii ionizante, cum ar fi condimentele, plantele aromatice uscate, ingredientele vegetale uscate sau alimentele cu adaos de vitamine, minerale şi alte