Directorul Institului Cultural Român, Andrei Marga, vorbeşte într-un interviu despre ecourile participării României la Salon du Livre de la Paris dar şi despre strategia Institutului.
E un moment bun, dupa Paris, să aruncăm o privire în urmă. Ziarele franceze şi române au scris că a fost un succes nemaivăzut. Cum anume a fost a fost posibil acest succes?
Participarea României la Salon du Livre (Paris, 21-25 martie 2013) a fost efectiv un succes important. El s-a datorat mai multor contribuţii : preocuparea Institutului Cultural Român de a asigura reprezentarea optimă a culturii române şi a ţării noastre ca „invitată de onoare" în capitala Franţei; înţelepciunea ideii de a asigura participarea de autori valoroşi din întreg spectrul literaturii române contemporane; efortul de punere în relief nu numai a literaturii propriu-zise, ci şi a unor domenii conexe (istoria, istoriografia, sociologia, antropologia etc.); valoarea intelectuală a autorilor prezenţi şi a dezbaterilor organizate la standul României; cooperarea autorităţilor franceze.
Câţiva scriitori, printre care Stelian Tănase, unul dintre cei mai importanţi romancieri români ai momentului, mi-au povestit că au fost abordaţi de reprezentanţi ai unor prestigioase edituri franţuzeşti, care şi-au exprimat mirarea de a constata că existau atâţia scriitori români, semnalând faptul că până acum erau prezenţi la astfel de manifestări doar un grup format de aceleaşi câteva persoane reprezentând România. Cum vă explicaţi asta?
Funcţionează, încă, din păcate clişee în ceea ce priveşte cultura română. Aceasta este redusă frecvent la o mână de persoane. Salon du Livre (2013) a permis Institutului Cultural Român etalarea a numeroşi autori (peste o sută prezenţi în cele din urmă), încât oricine şi-a putut da seama că România şi, în mod exact, cultura română nu se lasă reduse la vreun grup, orica