Notorie pentru opacitate, Coreea de Nord nu furnizează niciun fel de statistici comerciale, însă se ştie că economia are probleme majore şi că a funcţionat o bună perioadă doar graţie ajutoarelor internaţionale. Acum, pe lângă lipsa sprijinului extern, Coreea de Nord se confruntă şi cu embargouri şi sancţiuni comerciale. De unde vin însă banii care finanţează ambiţiile nucleare ale „conducătorului suprem” poreclit de presă „Kim Jong-Bum”?
Economia naţională nord-coreeană nu o duce deloc bine. Este una dintre cele mai „centralizate şi mai puţin deschise” din lume şi are „probleme economice cronice”, potrivit anuarului CIA World Factbook.
„Capitalul industrial este aproape de punctul în care nu se mai poate face nimic pentru a-l recupera ca urmare a lipsei acute de investiţii, fenomen de durată. Totodată, lipsa materiilor prime şi lipsa de activităţi de întreţinere au afectat sectorul. Cheltuielile militare la scară largă deraiază resursele necesare pentru investiţii şi consum civil”, se arată în documentul actualizat anual de agenţia americanină de informaţii.
Astfel, potrivit estimărilor ONU, PIB pe cap de locuitor a fost, în 2011, de 506 dolari. Pentru acelaţi an, economiştii organizaţiei estimează o contracţie economică de 0,1%.
Principalele industrii amintite în CIA World Factbook pentru Coreea de Nord sunt cea a echipamentului militar, cea a construcţiilor de maşini şi aparatură, energie electrică, chimicale, minerit, metalurgie, textile, procesare alimentară şi turism.
Principalele produse exportate din Coreea de Nord sunt resurse minerale, produse de metalurgie, manufacturi - printre care şi armament, textile - produse agricole.
De cealaltă parte, principalele produse importate de nord-coreeni sunt cele petroliere, cărbune, maşinării şi echipament, textile şi cereale.
Potr