Ambele doamne au fost primele femei la conducerea țării lor. Ambele conservatoare, în unele aspecte asemănătoare, în altele diferite ca ziua și noaptea. Una din ele a fost un factor de polarizare, alta poate îndemna la consens.
Nu ar fi fost surprinzător ca Margaret Thatcher și Angela Merkel să stea de vorbă între patru ochi despre cum se poate anihila un oponent politic masculin sau despre cu se poate înregistra un succes politic prin pură determinare. Această discuție nu a avut loc însă din cauza diferenței de vârstă de 29 de ani dintre cele două Doamne de Fier. Când Thatcher se retrăgea din funcția de premier în 1990, Merkel abia își începea cariera politică. Margaret, născută în 1925, era un politician al Războiului Rece, marcat de războiul împotriva Germaniei naziste. Merkel, născută în 1954, creștea marcată de unul din rezultatele acelui război: Republica Democrată Germană.
Atât Merkel , cât și Thatcher au studiat științele naturii. Una a învățat chimie la Oxford, cealaltă fizică la Leipzig. Poate de aici reiese pragmatismul din stilul de guvernare. Tatăl lui Merkel a fost pastor evanghelic, tatăl lui Thatcher a fost pastor metodist nehirotonisit.
Totuși, drumul lui Margaret Thatcher a fost mult mai greu până în fruntea partidului și a Guvernului britanic. Prima candidatură a ei a fost în 1950 și avea să ajungă în camera inferioară a Parlamentului abia în 1959. Ministru a ajuns Thatcher abia în 1970 și premier în 1979. În 1990 părăsea 10 Downing Street cu ochii în lacrimi, forțată să demisioneze de proprii colegi de partid. Merkel, în schimb, a stat cuminte în cabinetul lui Helmut Kohl până când a venit momentul potrivit să îl anihileze pe Wolfgang Schäuble (actualul ei ministru de finanțe) în cursa pentru șefia partidului și să devină premier.
Principala deosebire dintre cele două doamne este faptul că pe Thatcher fie o iubești fi