Plata la externarea din spital a fost introdusă în 1 aprilie. La Cluj, unităţile sanitare au optat pentru suma maximă, respectiv 10 lei de persoană, sumă plătită de fiecare pacient la plecarea din spital.
În prima săptămână de la introducerea coplăţii, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie 60 de persoane au plătit la externare, unitatea sanitară încasând astfel 600 de lei.
„Din cei peste 100 de pacienţi externaţi în această perioadă, 60 s-au încadrat în categoria celor care trebuie să plătească la externare. Nu am înregistrat cazuri în care pacienţii să refuze să plătească”, a declarat dr. Vasile Mureşan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Cluj.
Acesta a precizat că din banii încasaţi din coplată se vor cumpăra materiale dezinfectante. „Acestea sunt importante. Este în interesul pacienţilor şi personalului care lucrează în spital”, a completat dr. Mureşan.
Până acum, niciun pacient internat în spitalele din judeţul Cluj nu a refuzat să plătească taxa de 10 lei la externare.
Totuşi, trebuie precizat că nu toţi pacienţii sunt obligaţi la coplată. Acesta este motivul pentru care, la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj, de exemplu, peste 90% dintre pacienţi nu au trebuit să plătească taxa. Potrivit medicilor, majoritatea celor care ajung la această unitate medicală sunt internaţi în regim de urgenţă, iar în cazul lor coplata nu se aplică.
De asemenea, coplata nu se aplică nici în cazul copiilor internaţi în spital.