Potrivit Departamentului de Apărare, cheltuielile totale pentru programele militare din anul fiscal 2013 sunt estimate să depăşească peste 1.600 miliarde de dolari. Această cifră este citată în raportul de achiziţie selectată prezentat la Congresul din martie.
Costurile totale ale programului reflectă atât banii deja cheltuiţi până la momentul respectiv cât şi cei care urmează să fie cheltuiţi, în dolari neajustaţi în funcţie de inflaţie. Pe baza acestui raport, CNBC a realizat un top 10 al celor mai scumpe programe militare.
Littoral Combat Ship
Pe locul 10 se află programul militar Littoral Combat Ship, cu un cost total de 37,4 miliarde de dolari. O navă Littoral Combat operează în zone apropiate de malul mării, scopul său fiind acela de a lucra împreună cu vasele-mamut ale Flotei Marine Aegis, care nu poate ajunge aproape de mal. Prima navă de acest fel, "USS Freedom", a fost comandată în 2008. "Această navă de dimensiunile unei fregate este destinată să funcţioneze în apele de mică adâncime", a spus într-un interviu, Winslow Wheeler, directorul Proiectului Straus al reformei militare al Centrului de Apărare din Washington. El a menţionat că costul programului s-a dublat de când a fost propus prima dată.
UGM-133 Trident II
Pe a 9-a poziţie se află programul militar pentru racheta balistică intercontinentală lansată de submarine, cu un cost de 40,6 miliarde de dolari. Fabricată de către Lockheed Martin, aceasta a fost menită să îmbunătăţească rachetele Trident I în ceea ce priveşte capacitatea şi sarcina utilă, putând fi folosită pentru un atac preventiv. "Deşi este un program destul de scump, acesta a fost şi unul de mare succes", a declarat Wheeler.
El a adăugat că 4 dintre submarine au fost transformate la începutul acestui an pentru a lansa rachete de croazieră împotriva unor ţinte din Libia.