Un fost angajat al Muzeului Judeţean Mureş este cercetat penal după ce ar fi înlocuit 18 tablouri, majoritatea din colecţia ”Tezaur”, cu falsuri, prejudiciul astfel creat fiind de 270.000 de euro.
Potrivit Andreei Pop, purtătorul de cuvânt a IPJ Mureş, dosarul celor 18 tablouri de colecţie înlocuite cu falsuri este în lucru încă din anul 2005, însă recent a fost descoperit şi recuperat unul dintre acestea, în valoare de circa 15.000 - 20.000 de euro, aparţinându-i lui Hans Mattis Teutch, pictor născut la Braşov, iar astfel au început cercetările penale împotriva fostului angajat.
”Specialiştii noştri, cu ocazia reinventarierii şi reevaluării lucrărilor, au observat mai multe lucrări nu sunt în regulă. La o analiză mai atentă s-a constatat că ele sunt falsuri care puteau fi schimbate doar de persoane care lucrau în cadrul instituţiei. Avem peste 2.500 de tablouri în colecţie, din care peste 20% sunt în categoria de Tezaur, foarte valoroase, deci peste 200. Din păcate lipsesc şi din categoria celor de Tezaur, pentru că ele sunt cel mai bine vândute. Eu sunt convins că majoritatea muzeelor au fost afectate de acest flagel al colecţionarilor care au început să obţină bunuri din aceste instituţii”, ne-a declarat directorul Muzeului Judeţean, Zoltan Soos, care nu a putut oferi nume în acest caz, întrucât cercetările sunt în plină desfăşurare.
El a mai spus că întrucât muzeele nu dispuneau de specialişti, fie achiziţionau falsuri, fie aveau colecţiile predispuse la a fi înlocuite cu falsuri, mai ales că piaţa neagră a traficului cu lucrări de artă s-a dezvoltat după anul 1990, când Legea Patrimoniului a fost abrogată. Soos a spus că descoperirea substituirii tablourilor este din 1997, perioadă în care personalul acestor instituţii era unul necalificat. De asemenea, directorul Muzeului Judeţean a afirmat că responsabili pentru dispariţia acest