Narcis, una dintre acvilele ţipătoare mici urmărite cu ajutorul transmiţătoarelor satelitare, a ajuns în zonele de cuibărit de la poalele Munţilor Făgăraş.
Narcis a parcurs în migraţia de primăvară peste 10.000 de kilometri, în mai bine de o lună de zile de zbor întrerupt doar de scurte pauze de odihnă şi adăpare. Narcis este un mascul adult echipat cu transmiţător la dată de 20 iulie 2011, de o echipa formată din specialişti ai Societăţii Ornitologice Romane, cei ai Grupului Milvus, respectiv ai Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului Sibiu, la poalele Munţilor Făgăraş, în partea estică a sitului Natură 2000 desemnat pentru protecţia păsărilor „Piemontul Făgăraş”.
Dacă anul trecut Narcis ajunsese deja pe data de 3 aprilie în centrul Transilvaniei, anul acesta, la aceeaşi dată, se află în sudul României, undeva în apropierea localităţii Dragomireşti din judeţul Dâmboviţa. A întârziat o singură zi faţă de anul trecut. Narcis este prima pasăre dintre acvilele monitorizate în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”, transmite RADOR.
Narcis a pornit în migraţia de primăvară din sudul Mozambicului, unde şi-a petrecut cea mai mare parte a iernii. A urmat traversarea statelor Zimbabwe, Zambia, Tanzania, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Eritreea, Sudan, pentru că în final să ajungă pe teritoriul Egiptului. După traversarea canalului Suez, poartă de trecere a acvilelor dinspre Africa către Asia Mică şi ulterior Europa, Narcis a urmat linia ţărmului Mării Mediterane, aceeaşi rută pe care a folosit-o în drumul către Africa din toamnă.
După trecerea rapidă peste teritoriile Israelului, Libanului şi Siriei, pasărea a ajuns pe continentul european odată cu traversarea Turciei. De aici nu a mai rămas decât traversarea Bulgariei până la intrarea lui Narcis pe teritoriul ţării noastre.
Eforturile specialiştilor de