Creditul de nevoi personale fara garantii ramane in continuare cel mai accesat produs bancar de creditare, in pofida scaderii apetitului pentru credite a romanilor.
Restrictiile impuse de catre Banca Nationala, si care au fost implementate de catre banci la inceputul anului trecut au facut insa ca soldul acestor credite sa inregistreze o scadere constanta, de la luna la luna. Bancherii nu au mai reusit sa acopere rambursarile efectuate de catre clienti prin acordarea de credite noi pentru consum.
Si sumele la care se califica acum un client sunt mult mai mici fata de cele acordate cand perioada maxima de creditare ajungea la 10 ani. Acum, clientii pot sa se imprumute doar pe o perioada maxima de 5 ani, si mai ales in moneda nationala, creditele in euro aproape ca au disparut din oferta bancilor.
In ultimul an au inceput sa apara insa oferte de credite pentru nevoi personale fara garantii cu dobanda fixa pe intreaga perioada a imprumutului, respectiv 5 ani. Aceste credite ofera clientilor stabilitatea ratei lunare, aceasta nu se mai modifica pe toata durata creditului, spre deosebire de creditele cu dobanda variabila, la care rata se misca in sus sau in jos in functie de evolutia Robor.
Scadere usoara a dobanzilor
Scaderea din ultimele doua luni a indicilor Robor a permis o ieftinire usoara a creditelor de consum fara garantii in lei, cu pana la 1 procent. Aceasta scadere ar putea continua avand in vedere ca indicele Robor continua sa coboare sub 5 procente, de la peste 6 procente la inceputul anului.
In plus si bancile au revenit cu oferte noi la inceputul primaverii, pentru cei care au nevoie de bani in aceasta perioada.
Pentru un credit de 10.000 lei acordat pe perioada maxima de 5 ani, dobanda anuala efectiva pleaca de la putin peste 12% dar poate ajunge si la peste 20 de procente, in functie de banca.
Citeste mai mult