Cele 11 tone de porumb pe care DSV Dolj a pus sechestru întrucât ar fi conţinut aflatoxină pot fi vândute pentru consumul animalelor sau pentru fabricarea de bioetanol, spun reprezentanţii instituţiei, după rezultatul celei de-a treia analize. făcută în acest caz de Laboratorul Naţional de Referinţă.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj, Andrei Butaru, a declarat că, potrivit legii, în cazul celor 11 tone de porumb pe care s-a pus sechestru la sfârşitul lunii martie, întrucât ar fi conţinut aflatoxină, a fost făcută o a treia analiză la Laboratorul Naţional de Referinţă, care a indicat o cantitate de 6,05 micrograme pe kilogram faţă de 21,9 micrograme pe kilogram, cât ieşise la laboratorul din Craiova.
"Este posibil ca noi să fi nimerit un eşantion cu o încărcătură de ciupercă mai mare, iar cei de la Bucureşti nu. De altfel, acesta este şi motivul pentru care se fac trei analize. Ca să nu greşim. Noi vom ţine cont doar de analiza de la Laboratorul Naţional de Referinţă. Aşa că porumbul poate fi pus în vânzare pentru consum animal sau pentru bioetanol", a declarat Andrei Butaru.
În 4 aprilie, patronul Cerealcom, Mihai Anghel, firmă căreia DSV Dolj i-a pus sechestru pe cele 11.000 de tone de porumb, spunea că va da în judecată statul şi va cere daune de un milion de euro, după ce al doilea test în acest caz a ieşit negativ, şeful DSV precizând însă că se va face şi o a treia analiză.
"Am cerut să fac o nouă analiză a porumbului pentru că era dreptul meu, iar testul a fost făcut la una dintre cele mai mari societăţi de contol al alimentelor din lume, la firma SDS. Rezultatul a indicat că nu era prezentă aflatoxina", declara Mihai Anghel.
Patronul doljean mai preciza că va da în judecată statul.
"Am să-i acţionez în justiţie pentru că firma a fost foarte afectată. În primul rând, aveam în negocieri contracte pentru e