Decretul 770, dat de Nicolae Ceauşescu în 1966, prin care interzicea tuturor femeilor sa întrerupă sarcinile, în dorinţa sa nebunească de a crea o generaţie nouă, pur comunistă, a provocat un dezastrul demografic şi psihologic ale cărei urme nu au fost încă şterse. Amintirile unor femei care riscau puşcăria dacă îndrăzneau să facă avort par desprinse din filme.
Povestea Monicăi, o clujeancă de 54 de ani, care a fost nevoită să-şi facă singură mai multe avorturi pare ireală. Metoda prin care îşi provoca singură întreruperea de sarcină era aceeaşi pe care o foloseau medicii, lucru care a fost posibil printr-o cunoştinţă, o infirmieră, de la care făcuse rost de o sondă. "Băgam în sondă soluţie de sare suprasaturată, ceai de pătrunjel sau antibiotice, substanţe ce ajutau la eliminarea fătului. Se întâmpla să fie nevoie să aşez sonda şi de mai multe ori, până nimeream placenta. Stăteam întinsă pe spate mai multe ore, sau chiar o zi, şi simţeam cum iese totul ca dintr-o fântână arteziană. Cum nu eram experţi, riscam să mor odată cu fiecare avort", a rememorat Monica pentru Clujeanul. Dat fiind că nu putea merge la control ginecologic, de teamă să nu se afle că poartă o sarcină, s-a învăţat singură să-şi dea seama când este gravidă, ţinând seama de aceleaşi simptome. A făcut prima întrerupere de sarcină pe când avea 22 de ani. Locuia într-un apartament cu chirie, împreună cu soţul ei, cu un an mai mare ca ea. Cei doi aveau deja un fiu de un an, născut cu malformaţie la picioare, şi, studenţi fiind, n-aveau nici bani şi nici timp să crească încă un copil. Cum avortul era o infracţiune, Monica nu putea i să se adreseze unui medic oarecare, dintr-un spital, întrucât, dacă acesta ar fi dat-o de gol, putea fi trimisă după gratii.
Florin Stamatian, şeful Clinicii de Ginecologie din Cluj, a declarat pentru „Adevărul“ că după anul 1990, când s-a permis din nou ch