Trenurile CFR Călători nu vor mai putea circula dacă societatea nu-şi achită până la sfârșitul zilei datoriile în valoare de aproximativ 950 de milioane de lei pe care le are faţă de CFR S.A., compania căreia îi plăteşte pentru accesul pe şinele de cale ferată.
CFR S.A. are de încasat de la companiile surori CFR Marfă şi CFR Călători de aproape două miliarde de lei în total. Compania care transportă zilnic 150.000 de călători nu a achitat până acum nimic din datoria uriaşă. În consecinţă, de astazi, trenurile ar putea rămâne în depouri.
„Măsurile sunt de popriri de conturi și blocarea accesului pe calea ferată”, spune Lucian Isar, preşedintele Consiliului de Administrație al CFR S.A.
Cu CFR Marfă, statul a reuşit să evite această situaţie delicată. Datoriile se mută dintr-o parte într-alta. CFR Marfă va prelua datorii în valoare de 725 de milioane de lei de la CFR SA.
„Datoria către stat se va stinge. E un mare avantaj. N-o să mai avem popriri de conturi din ANAF”, explică Dimitrios Sophocleous, directorul general al CFR S.A.
Apoi, toate datoriile din contul CFR Marfă vor fi transformate în acţiuni pentru a fi privatizată. Acest lucru va scadea valoarea acestor titluri, dar va usura gasirea unui cumparator pentru aceasta societate, care trebuie privatizată.
Şi operatorii privaţi au datorii faţă de CFR S.A., peste 130 de milioane de lei în prezent. În ultimele zile, CFR S.A. a recuperat aproximativ 20 de milioane de lei de la companiile private. Şi aşteaptă până la sfarsitul zilei încă 65. Dar îşi asumă şi pierderi însemnate, de 65 de milioane de lei, de la firme care sunt în insolvenţă.
Pe de altă parte, şi CFR S.A. are şi ea datorii de plătit. Este vorba despre un miliard şase sute de milioane de lei, către bugetul statului şi furnizori.
Comentarii.
Trenurile CFR Călători nu vor mai putea circula dacă societatea nu-