Povestea:
În veacul al X-lea, călătorul arab Fadlana consemna în notele sale de călătorie că bulgarii aveau pe masa lor tot felul de bucate delicioase - dintre care nu lipseau pâinea, laptele, carnea, ceapa (care se servea aproape la orice fel de mâncare) - şi băuturile tari (rachiuri). Ţarul bulgar însuşi l-a servit cu carne prăjită şi un fel de băutură obţinută din miere şi numită "sidgiu". La vremea aceea, Primul Ţarat Bulgar îmbrăţişase deja religia ortodoxă, reprezenta un ax politic european important şi lupta cu Bizanţul pentru supremaţia în Balcani (va câştiga Bizanţul, la 1018).
Nu mi-am propus să ţin însă o lecţie de istorie. Ci doar să consemnez vechimea unora dintre felurile de mâncare bulgăreşti, care folosesc şi astăzi aceleaşi ingrediente de bază consemnate de Fadlana.
Am ales pentru domniile voastre reţeta de "mlecnik" (sau mleşniţa), care se pregăteşte din foi de plăcintă (deci făină şi apă), unt, lapte, ouă şi zahăr (sau miere, pe vremea când Fadlana hălăduia prin Ţaratul Bulgar), asezonată cu fructe şi miere.
Reţeta:
Pentru a o prepara, ungeţi o tavă cu unt topit şi aşezaţi în ea jumătate de pachet de foi de plăcintă din comerţ (un pachet are 400 g) sau, mai bine, foi preparate în casă, din făină şi apă, întinse foarte subţiri cu merdeneaua, având grijă să ungeţi fiecare foaie cu unt topit. Cu un cuţit tăiaţi foile din tavă în pătrate sau alte figuri geometrice, după inspiraţie. Stropiţi cu mult unt deasupra şi introduceţi în cuptor. Coaceţi până când foile devin aurii. Lăsaţi foile să se răcească şi turnaţi deasupra o compoziţie obţinută din două-trei ouă, o cană cu lapte, două-trei linguri de zahăr (sau de miere) şi arome, după gust. Daţi din nou la cuptor şi coaceţi până când plăcinta prinde o crustă frumoasă, aurie. Curăţaţi două-trei mere, tăiaţi-le felii subţiri, stropiţi-le cu două-trei lingur