Propunerea liderului liberal de a reintroduce pedeapsa penală pentru jurnalişti a atras critici dure din partea organizaţiilor de presă.
„Un pas înapoi” astfel califică apărătorii libertăţii de exprimare din Republica Moldova o eventuală reintroducere a pedepsei penale pentru jurnalişti. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a atras critici din partea organizaţiilor de presă după ce a ameninţat jurnaliştii că va insista pe revenirea la pedeapsa penală pentru ceea ce deputatul a numit „depăşirea limitelor de către presă”. Un articol care prevedea sancţiunea cu închisoarea pentru calomnie a fost exclus din Codul Penal în 2004, când la guvernare se afla Partidul Comuniştilor. Relatează Diana Răileanu:
În urmă cu nouă ani, parlamentul de la Chişinău motiva decizia de a exclude din Codul Penal articolul ce prevedea privarea de libertate a jurnaliştilor vinovaţi de calomnie, prin faptul că o astfel de pedeapsă ar fi „nejustificat de severă”.
La părerea organizaţiilor de media acea decizie a fost, totuşi, insuficientă. Şi asta pentru că jurnaliştii sunt ameninţaţi, în schimb, de eventuale amenzi exorbitante, în condiţiile în care Codul Civil nu stabileşte un plafon al amenzilor aplicate pentru articole şi emisiuni ce ar defăima o persoană, fapt de care, deseori, fac uz funcţionarii de stat ca să hărţuiască presa.
Centrul de Investigaţii Jurnalistice scria recent că membrii Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat sunt târâţi prin instanţe, fiind acuzaţi de lezarea onoarei şi demnităţii unor politicieni care au candidat la funcţia de deputat la alegerile din 2010. Preşedinta Centrului, Cornelia Cozonac, crede că reintroducerea pedepsei penale pentru jurnalişti i-ar descuraja să publice materiale de investigaţie şi chiar să recurgă la autocenzură:
Cornelia Cozonac x Cornelia Cozonac „Reintroducerea pedepsei penale, de fapt