In Romania nu exista o scoala de design serioasa si cu traditie, universitatile de stat din tara noastra neproducand in ultimii 20 de ani nici macar 100 de designeri care sa aiba businessuri de succes, a declarat pentru Wall-Street.ro, Adrian Oianu, unul dintre cei mai cunoscuti designeri vestimentari romani.
„Sunt 4-5 facultati de stat in tara, deci anual sunt 200 de absolventi de universitate. In 20 de ani avem 4.000. Dintre astia, jumatate nu fac niciodata aceasta meserie, iar din cei 2.000, in jur de 50% au plecat din tara. Au ramas o mie: 90% au esuat, au incercat ceva si nu au reusit. Au mai ramas 100. Eu ii numar, iar in ultimii 20 de ani nu sunt 100 de designeri. Cat de dezastruoasa e scoala? Nu sunt 100 de designeri care sa stea in picioare. Eu calculez business, scoala trebuie sa fie furnizor, sa scoata ceva, nu poti sa numesti universitate o institutie care in 20 de ani nu a reusit sa puna pe picioare 100 de oameni in cariera respectiva. Sunt facultati care pun pe picioare 1.000 de oameni intr-un an”, afirma designerul.
El adauga ca in general, sectiile de design sunt „Cenuseresele” universitatilor de arte si ca adesea, cei mai slabi pragatiti profesori si studenti ajung sa predea, respectiv sa invete, in cadrul acestora. Pe de alta parte, el mai spune ca, in ultimii ani, tot mai multi studenti au ales specializarea design pentru ca au fost atrasi de acest domeniu, dar mai ales datorita „partii stralucitoare a acestei meserii”, de povestile promovate in presa.
Adrian Oianu are o experienta de aproape 20 de ani in industria modei. In 1993 a renuntat la studiile de drept, iar in 1994 a fost admis la Institutul European de Design de la Milano. In 1996, a plecat in Turcia pentru a fi designer si director artistic pentru Damat&Tween, un brand de vestimentatie masculina care face parte din grupul turcesc Orka Group. Un an mai tarziu a fo