O investiţie de 1,5 miliarde de euro la Cluj este tratată superficial de autorităţile române. China Gezhouba Group ar dori să construiască centrala de pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, dacă ar primi un minim de informaţii despre proiect. Reprezentanţii Ministerului Energiei susţin că o discuţie oficială cu partenerii chinezi nu a avut loc.
Vicepreşedintele celei mai mari companii constructoare de hidrocentrale din lume, China Gezhouba Group a ajuns marţi la Cluj-Napoca. Acesta este interesată să investească în construcţia hidrocentralei de pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Deşi autorităţile române au avut o primă întrevedere pe acest proiect cu reprezentanţii chinezi ai grupului în 2011, nici până ieri nu i-au prezentat posibilului investitor dispus să finanţeze întregul proiect, în valoare de 1,5 miliarde de euro, un minimum de informaţii legate de autorizaţiile de mediu obţinute sau un studiu de fezabilitate.
"Noi avem nevoie de nişte minime informaţii în ceea ce priveşte investiţia de la Tarniţa pentru a face pasul următor în proiect. La fel ca oricare alt investitor, avem nevoie de informaţii tehnice, economice, financiare şi cu impact social", a explicat Shi Li, vicepreşedintele Gezhouba Group, pentru ZIUA de CLUJ. Vicepreşedintele companiei chineze a lucrat, ca inginer la ridicarea celei mai mari hidrocentrale din lume - Trei Defilee, de pe fluviul Galben, din China şi s-a arătat răbdător vizavi de construcţirea centralei. "În China a durat 100 de ani ridicarea hidrocentralei", a arătat acesta.
Investitorii chinezi susţin că pasul următor depinde de informaţiile pe care le vor primi din partea guvernului.
"Încă nu ştim ce sumă vom investi, însă suntem foarte dornici să acordăm resurse şi timp centralei de la Tarniţa. Noi, în acest proiect, includem soluţiile tehnice şi finanţările necesare. Înţelegem că e un vis pentru localnici şi crede