Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a declarat pentru HotNews că procedura de numire a șefilor la Parchetul General și DNA nu a fost urmată, dar că e important ca următorii pași să fie respectați. El a subliniat că rolul CSM este clar în acest proces și că instituția ar trebui să aibă posibilitatea de a-și da avizul asupra nominalizărilor.
"Procedura pe care Comisia Europeană a recomandat-o nu a fost urmată. Cred că asta trebuie spus clar", a declarat Mark Gray. "Trebuie să ne concentrăm pe paşii următori, există o expresie în engleză - nu trebuie să plângem după laptele vărsat. Cred că asta e important şi nu are rost să ne mai uităm înapoi", a mai spus Gray.
"Este important să continue procedura care dă ocazia CSM să analizeze candidaţii nominalizaţi. În acest moment ne concentrăm pe acest lucru. Putem discuta ore întregi despre ce trebuia şi ce nu trebuia făcut în trecut, dar suntem acum unde suntem", a mai spus Mark Gray. Acesta a subliniat că, pentru Comisia Europeană, "CSM are un rol clar în acest proces, potrivit legii: să-şi dea avizul pe aceste nominalizări"."Comisia crede că CSM trebuie să aibă această posibilitate. Credem că acest lucru trebuie să se întâmple şi apoi va fi rândul preşedintelui să facă următoarea mişcare", a mai spus Mark Gray.
"Ne vom face cunoscut punctul de vedere în diferitele stadii ale procedurii de numire a şefilor de parchete, aşa cum facem şi acum. În cele din urmă, e sarcina autorităţilor romane de a lua deciziile şi de a decide cum avansează", a adăugat purtătorul de cuvânt al CE. Acesta a evitat să se pronunțe cu privire la persoanele nominalizate de premierul Victor Ponta pentru șefia Parchetului General și a DNA.
În cel mai recent Raport MCV, dat publicității în ianuarie, României i se recomanda să recurgă la o procedură clară și transparentă pentru numirea șefilor celor două instituții,