APIA încă aşteaptă crescătorii de oi şi capre să solicite subvenţia per cap de animal, în cele trei zile prezentându-se foarte puţini fermieri din cei programaţi.
Deocamdată, puţini crescători de oi şi capre se adresează, zilnic, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, 8 aprilie fiind prima zi în care fermierii au putut depune cereri pentru subvenţia per cap de animal. Reprezentanţii celor trei asociaţii ale crescătorilor de animale din judeţ, care îndeplinesc exact condiţiile pentru a putea viza documentaţiile fermierilor, dau drept sigură îmbulzeala crescătorilor în ultimele zile.
„Deocamdată se prezintă mai puţini, pentru că în programări li se indică şi data la care pot fi reprogramaţi. În ultimele zile însă va fi sigur îmbulzeală aici”, au spus reprezentanţii asociaţiilor, prezenţi în holul instituţiei, care ieri, deşi programul de lucru la APIA este 8.30-16.30, puţin după orele prânzului deja nu mai aveau ce documente să vizeze.
Pot solicita subvenţia crescătorii care au cel puţin 50 capete femele de ovine şi 25 de caprine, sunt înscrişi în evidenţele APIA cu cod unic de identificare, au efectivul înscris în Registrul Anual al Exploataţiilor, au viza asociaţiei de crescători etc. Efectivul declarat trebuie menţinut cel puţin până la 3 august, când sunt programate controale şi supracontroale etc. Deşi regulile sunt clare, foarte mulţi crescători reclamă însă că există beneficiari ai subvenţiilor care îşi primesc banii pentru efective pe care le aveau cu ani în urmă şi care, între timp, au fost sacrificate sau înstrăinate. Pentru crescătorii de vite încă nu există actul normativ în baza căruia să fie deschisă sesiunea depunerii de cereri pentru subvenţie, speranţa fiind că în august va fi momentul lor.