Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia, spune că nu sunt justificate acuzele că Guvernul favorizează compania, în detrimentul producătorilor de energie regenerabilă. Ciurel spune că HG-ul nu face altceva decât să stabilească nişte reguli minimale de siguranţă a Sistemului Energetic Naţional. Singurul avantaj real pentru CEO al actului normativ este cel privind obligaţia de a furniza energie pentru servicii de sistem. Mai exact, când nu bate vântul şi nu este presiune în bazinele hidro, CEO trebuie să asigure echilibrarea, pornind anumite grupuri. Când plouă şi bate vântul, CEO închide grupuri sau scade capacităţile, lucru care presupune costuri uriaşe, consum de lignit scăzut sau, uneori, mineri trimişi acasă.
Managerul Complexului Energetic Oltenia a explicat că, în principiu, odată cu asigurarea unei cantităţi clare de energie furnizată pentru serviciile de sistem, scad şi fluctuaţiile capacităţii grupurilor energetice sau numărul de opriri şi porniri. Ori, aceste instabilităţi duc la scăderea randamentului termocentralelor şi, nu în ultimul rând, la costuri foarte mari pentru companie. Costuri care, fiind vorba de servicii de exploatare, se resimt în preţul pe megawatt practicat de CEO. Ciurel spune că prin această Hotărâre de Guvern sunt stabilite nişte reguli clare în ceea ce priveşte siguranţa sistemului energetic.
„Hotărârea de Guvern stabileşte nişte reguli minimale care să conducă la o funcţionare în condiţii de siguranţă a SEN.(…) Datorită fluctuaţiilor foarte mari a surselor de energie regenerabilă, a fost nevoie de mai multe porniri şi opriri ale grupurilor energetice, din ordin de dispecer. Toate aceste cheltuieli cu porniri-opriri, pentru echilibrarea SEN, au fost făcute pe cheltuiala CE Oltenia. Aceste succesiuni de porniri şi opriri, pe lângă costurile amintite anterior, conduc şi la o deteriorare rapidă a echipamente