Compania maritimă proprietară a preferat amenda unui proces penal
Compania Costa Crociere, proprietară a navei Concordia, care a naufragiat în urmă cu 15 luni în apropierea insulei italiene Giglio (Toscana), accident soldat cu moartea a 32 de persoane, a fost condamnată miercuri la o amendă de un milion de euro, la încheierea unei proceduri de negociere, relatează Le Point. Pentru a evita un proces penal, compania maritimă italiană a obţinut din partea justiţiei o procedură negociată.
Un tribunal din localitatea Grosseto, din Toscana, care s-a ocupat de acest caz, a acceptat cererea pedepsei negociate depusă de companie în februarie şi a condamnat Costa Crociere la plata acestei sume de bani. Compania proprietară a luxosului pachebot a scăpat astfel de un eventual proces penal, iar familiile victimelor naufragiului nu pot acum decât să înceapă o urmărire civilă împotriva sa. “Este soluţia cea mai rezonabilă în raport cu ceea ce s-a întâmplat şi este o soluţie echilibrată”, a declarat avocatul companiei, Marco De Luca, mai ales că procurorul a fost de acord cu această pedeapsă negociată.
Compania şi-a recunoscut responsabilitatea administrativă pentru că angajaţii săi sunt consideraţi ca fiind la originea naufragiului.
Nava de croazieră Costa Concordia (un pachebot de 300 de metri, cu o greutate de 112.000 de tone), la bordul căreia se aflau 4.229 de persoane, dintre care 3.200 de pasageri din 60 de ţări, a eşuat în noaptea de 13 ianuarie 2012, în apropiere de mica insulă Giglio, din arhipelagul regiunii Toscana, după ce s-a lovit de o stâncă, la aproximativ 300 de metri de ţărm. Naufragiul, considerat unul dintre cele mai grave accidente din istoria marinei italiene, s-a soldat cu 32 de morţi, iar cadavrele a două persoane nu au fost încă descoperite. Principalul acuzat în această tragedie este fostul comandant al vasului Concord