Terenul de sub Bulevardul Marii Uniri a reînceput să se taseze. Traian Coşovliu, unul dintre cei mai importanţi specialişti gălăţeni în fenomenul tasării solului a avertizat că loessul din zonă mai poate crea probleme.
Celebra Gropzilla, uriaşa cavernă din cauza căreia Faleza gălăţeană intrase de-adevăratelea în circuitul turistic naţional, generată de spargerea vechii conducte-colector de canalizare, în februarie 2010, nu se lasă dată uitării.
E drept că n-ar fi tocmai uşor având în vedere cât timp a rezistat şi modul spectaculos în care s-a refăcut, în iunie 2011, după ce fusese astupată cu 1,2 milioane de lei, atât la propriu, cât şi la figurat.
Miercuri 10 aprilie, terenul de sub carosabilul Bulevardului Marii Uniri - unde altundeva decât în dreptul Elicei de pe Faleză ?!- s-a surpat din nou.
„Răs-recidiva” Gropzilei nu este surprinzătoare şi confirmă spusele inginerului Traian Coşovliu, unul dintre cei mai importanţi specialişti gălăţeni în problema tasăriii solului şi siguranţei construcţiilor, cel care, în iunie 2011, avertiza că, odată umezit, terenul din zonă, de tip loess, va mai crea probleme.
„A fost realmente un gest iresponsabil să fie lăsată descoperită acea groapă, atâtea luni de zile. S-a permis apei pluviale să umezească loessul, iar consecinţele se vor vedea în timp, pentru că acest sol este extrem de păcătos", afirma Traian Coşovliu, pentru Adevărul.
Aşadar nici măcar închiderea pentru circulaţia rutieră a respectivei porţiuni cu bucluc a bulevardului Marii Uniri n-a reuşit s-o protejeze. Oricum măsura s-a dovedit una înţeleaptă pentru că riscul ca strănepoata celebrei Gropzilla să fi inghiţit o maşină nu putea fi ignorat.
Aşadar pe Faleză vom avea din nou şantier spre bucuria patronilor firmei de construcţii care urmează sa mai facă un ban din aceeaşi lucrare ajunsă la "episodul patru". Dar asta, numai du