Autoritățile continuă să țină la secret firmele care au depus oferte pentru amenajarea locației, unde se va construi cel mai puternic laser din lume
Evenimentul zilei a dezvăluit, în ediţia de luni, 8 aprilie, faptul că nimeni nu suflă o vorbă despre câte firme s-au înscris la licitaţia privind amenajarea infrastructurii necesare construirii laserului de la Măgurele. Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Tudor Prisecaru, şi directorul Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară (INFIN), Nicolae Zamfir, susţin că toată procedura de licitaţie este confidenţială.
Fostul ministru al Transporturilor, liberalul Ludovic Orban îi contrazice. El a susţinut ieri, în emisiunea lui Andrei Bădin de la B1 TV, că numele firmelor care depun oferte se fac publice, fiind confidenţială doar oferta tehnică. Procedura se află pe ultima sută de metri, iar în cursă ar fi rămas patru oferte. Miza: 76 de milioane de euro (potrivit anunţului de participare postat pe siteul public de licitaţii).
„Prea multe clarificări”
Până în prezent s-au depus trei contestaţii, potrivit Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Mai marii INFIN au răspuns la aproape 300 de clarificări cerute de firmele care s-au înscris la licitaţie.
În opinia Cristinei Trăilă, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), numărul mare de clarificări crează o problemă. Finanţarea construcţiei de la Măgurele se face din fonduri comunitare nerambursabile, alocate de Comisia Europeană, şi de la bugetul de stat. În total aproximativ 356 de milioane de euro. Contribuţia României va fi de 20%. Licitația de la Măgurele: ultrasecretă, plină de contestații și cereri de clarificări
„Haideţi să aşteptăm, să nu periclităm licitaţia. Ştiu cum funcţionează CNSC şi ANRMAP. Am afl at şi eu din presă.”
NICOLAE