Numărul minorelor care au devenit mame prea devreme pentru vârsta lor este în creştere în judeţul Maramureş. Potrivit informaţiilor furnizate de către şefa Secţiei de Neonatologie de la Spitalul Judeţean Baia Mare, Laura Veronescu, în primul trimestru al acestui an au fost înregistrate 35 astfel de cazuri. Asta în condiţiile în care în 2012 au fost numai 27 de cazuri de mame minore.
“Anul trecut la 484 de naşteri pe care le-am avut au fost 27 de cazuri de mame sub 18 ani. În acest an la 485 de naşteri numărul mamelor sub 18 ani a crescut la 35. Deci o cifră ceva mai mare ca şi anul tgrecut, asta este clar.
Cele mai tinere mame pe care le-am avut au fost la 14 ani. O naştere la o mamă de 14 ani, să spunem, este obligatoriu ceva mai complicată, prin vârsta mamei care are un organism care nu este complet maturat.
Copiii se nasc în marea lor majoritate cu greutate normal. Cu o greutate de copil eutrofic, cum spunem noi. Dar pentru mamele minore este o traumă atât psihică, cât şi fizică. La 14 ani ea încă nu îşi cunoaşte propriul organism”, a punctat Laura Veronescu.
Medicul a recunoscut că sunt destule situaţiile în care mama minoră îşi abandonează copilul în spital.
“Marea majoritate a lor vin cu pornirea, dar mai ales cu sfatul familiei de a-şi abandona copilul în spital. După ce se naşte copilul, mai ales familia, care iniţial refuză să accepte copilul, bunicii în momentul în care îşi văd nepotul se înmoaie cumva şi accept să îl ia acasă şi atunci practic mama nu ia hotărâri la vârsta asta. Părinţii sunt cei care hotărâsc pentru ea.
Mamele minore nu putem spune neapărat că provin dintr-un mediu anume, dintr-o anumită etnie. Sunt de regulă familii sărace, din multe familii plecate din ţară, unde au o educaţie de viaţă săracă. Nu neapărat educaţia sexual contează, Biserica ar putea face multe. Să se respecte pe ele şi să respecte nişte reg