Pe 11 Aprilie, la Galeria ArtXpert, va avea loc lansarea expoziţiei de gravură-obiect "Amintiti din Babel" a artistei Irina Maria Iliescu.
Conform textului Bibliei, legenda Turnului Babel ne spune că , după Potop , urmaşii lui Noe vorbeau toţi aceeaşi limba. După ce au găsit un spaţiu convenabil, au decis să constuiască o cetate şi un turn înalt până la ceruri, cu scopul de a-şi face un nume…
În loc de prefaţă
Şi de a nu fi împrăştiaţi pe toata suprafaţa pământului. Văzând Dumnezeu că oamenii făceau ce şi-au propus, a decis să ii oprească si astfel le-a incurcat limbile pentru a le intrerupe comunicarea. Asa oamenii au abandonat cetatea şi s-au răspândit în toată lumea. Babilonul a fost un important centru de cultură al Orientului antic, situat pe cursul inferior al fluviului Eufrat. Etimologia numelui, Babilon provine din cuvintele Bab-ilu sau Bab-ili, simbolizând poarta cerului sau a zeului. Insa acest zeu către care se deschidea poarta, şi care a fost căutat un timp în ceruri, din punct de vedere al spiritului, a fost pervertit în om, şi ceea ce a fost mai rau în om, instinctul de dominare şi instinctul pentru lux, a fost ridicat în absolut.
Conform lui Herodot,“Babilonul depaşeşte in splendoare orice alt oraş cunoscut lumii”. Zidurile sale, grădinile suspendate făceau parte din cele şapte minuni ale lumii. Totul este distrus, fiindcă totul a fost construit pe valori în totalitate temporare. Babilon nu simbolizează o splendoare condamnată pentru frumuseţea ei, ci o splendoare viciată, care s-a condamnat singură prin deturnarea omului de la vocaţia sa spirituală. Babilonul reprezintă triumful pasager al unei lumi materiale şi sensibile, care nu a reuşit să ridice decât parţial omul, şi drept consecinţă s-a dezintegrat.
Tehnică veche
Ideile menţionate anterior sunt ilustrate sub forma de gravură-obiect. Lucrarea constă într-o seri