Supăraţi pe indifernaţa autorităţilor locale şi centrale cu care sunt tratataţi de trei săptămâni în care protestează zilnic pe platforma chimică, aproape 300 de muncitori au blocat pentru a opta oară DN 64 Rm Vâlcea – Drăgăşani. Poliţia a luat măsuri pentru devierea traficului rutier pe alte rute ocolitoare.
O delegaţie de italieni de la o companie de mediu a fost impiedicată să intre în sediul SC Oltchim SA din Râmnicu Vâlcea de cei aproape 300 de protestatari. Fiind confundaţi cu adminstratorii judiciari şi speciali, oamenii de afacerii străini au fost huiduiţi şi puşi pe fugă de angajaţii supăraţi. “Astăzi nu mai intră nimeni în combinat, dacă vor să forţeze intrarea cu maşinile ne punem pe jos în faţa lor. Hoţii nu au ce căuta în combinat”, striga Dumitru Stancu, unul dintre protestatari.
Delegaţia de italieni a stat mai bien de-o jumătatae de oră pe un trotuar departe de mulţimea furioasă până când au fost lăsaţi să intre la discuţia programată cu directorul general Mihail Tălpăşanu. Dar asta după ce au fost legitimaţi.
“Vreau respectul guvernanţilor , nu mila lor. Aş vrea să îmi conving colegii să gândească la fel şi să continuăm chiar dacă ei ne tratează cu indiferenţă. În momentul în care vom fi trataţi cu respect atunci lucrurile se vor îndrepta, nu numai aici ci în toată ţara”, susţine medicul Danile Bradu de la Dispensarul Oltchim.
Anunţul directorul general Mihail Tălpăşanu că “se caută bani pentru plata salariilor restante până la sfârşitul lunii aprilie” a fost întâmpinat cu huiduieli, iar protestatari i-au cerut demisia.
Guvernul României urmează să modifice OG 116/2006 privind protecţia salariatilor concediati din companiile cu capital majoritar de stat astfel încât sa fie adaptata la contractul colectiv de muncă al Oltchim iar cei disponibilizati să primească între 6 si 18 salarii compensatorii. În cazul în care ordonanţa nu