“Numeroase guverne afirmă că vor să soluţioneze problema datoriilor pentru a nu lăsa această povară generaţiilor viitoare”, a subliniat Chris de Neuburg, care conduce Centrul pentru cercetări politice şi sociale UNICEF. Însă, dacă reducerea cheltuielilor vizează educaţia şi familiile modeste “factura este prezentată copiilor acum”, a declarat el pentru presă, la Geneva.
Raportul examinează schimbările condiţiei copilului în deceniul 2000-2010 în 29 de state conform unor criterii de reuşită şcolară, rata natalităţii la adolescente, nivelul obezităţii infantile, prevalenţa agresiunilor şi a consumului de tutun, alcool şi droguri.
Olanda, Norvegia, Islanda, Finlanda şi Suedia ocupă primele locuri în clasament. Franţa este pe locul 10 în urma Elveţiei, Statele Unite ocupă locul 26, iar România ocupă ultimul loc – 29 – între statele incluse în clasament.
Neuburg a apreciat că rata sărăciei în rândul copiilor a crescut deja în mai multe din aceste state. “Cea mai gravă este reducerea investiţiilor în această generaţie, riscând să îi facem să plătească şi acum şi pe viitor”, a apreciat expertul Fondului ONU pentru Educaţie şi Copii.
El a citat exemplul Marii Britanii, care se clasa pe locul 21 într-un studiu similar realizat în 2007, incluzând 21 de state, dar care astăzi se află pe locul 16, după ce a acţionat în vederea ameliorării situaţiei copiilor.
În Statele Unite, un copil din patru trăieşte într-o familie al cărui venit este inferior venitului mediu, acest raport fiind de unul din zece în Uniunea Europeană (UE), conform raportului.
Statele Unite au sisteme de educaţie şi sănătate excelente, însă “nu toţi au acces la ele”. “Este necesar să depună un efort mai mare pentru a proteja copiii”, recomandă raportul.
Sursa: Media Fax Social
“Numeroase guverne afirmă că vor să soluţioneze problema datoriilor pentru a n