Recuperarea banilor din amenzile de circulaţie continuă să fie o misiune dificilă pentru Direcţia de Taxe şi Impozite din Târgu-Jiu. 70 de miliarde de lei vechi stau neplătite de ani buni, iar încasările sunt în continuare scăzute, spune conducerea instituţiei. Se aşteaptă soluţii însă de la modificarea Codului Rutier, care ar urma să introducă măsuri aspre pentru neplata amenzilor.
Gorjenii nu se grăbesc mai deloc să îşi achite amenzile de circulaţie! Dovada vine de la faptul că anul trecut la Direcţia de Taxe şi Impozite, suma încasărilor este sub 10%. E drept, au fost prestate şi munci în folosul comunităţii de contribuabili, dar acest lucru nu rezolvă problema banilor din amenzi, bani care trebuie recuperaţi. Numai în 2012, din 7 miliarde de lei vechi, cât ar fi trebuit să ajungă la Direcţia de Taxe şi Impozite, s-a încasat doar un miliard de lei vechi. „Am intrat şi în anul acesta cu sume de 70 de miliarde de lei vechi, reprezentând amenzi acordate persoanelor fizice în decursul anilor, pe care nu am putut să le recuperăm. Sunt demersuri aproape zilnice de transformare a acestora în muncă în folosul comunităţii, iar unele din debite se sting, unde contribuabilii au şi prestat munca. Aşteptăm modificările la Codul Rutier care sunt în beneficiul autorităţilor administraţiei publice locale, prin măsurile care urmează vom avea rezultate mai bune. Vom reuşi să strângem măcar debitele curente”, a declarat Mariana Budulan, director Direcţie Taxe şi Impozite Târgu-Jiu.
Codul Rutier ar putea avea soluţia
Lucrurile ar putea lua o altă turnură legislativă. Reprezentanţii Direcţiei de Taxe şi Impozite spun că este în aşteptare o ordonanţă de urgenţă care i-ar lăsa fără permis pe şoferii care nu îşi achită amenzile. „Contravenienţilor care nu achită amenzile în termen de 90 de zile, termen stabilit pentru înaintarea acestor procese verbale organelor autor