> Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie, suspectează că amânarea introducerii cardului naţional de sănătate înseamnă susţinerea „încrengăturii” dintre farmacişti, medici şi firme de distribuţie
Vicepreşedintele PDL Suceava, medicul Cristian Irimie, a declarat ieri că introducerea coplăţii a fost negociată cu FMI în anul 2009, de fostul ministru PSD al sănătăţii, Ionuţ Bazac, iar rolul acestei taxe era pentru o mai bună gestiune a resurselor în sistemul sanitar. Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, că această coplată se numea „tichet moderator de sănătate” şi avea rolul de a conştientiza populaţia că accesul la sistemul sanitar costă, iar, prin plata unor sume, să se modereze accesul pentru cei care abuzează, cum ar fi cei care solicită investigaţii RMN deşi nu întotdeauna este recomandat un astfel de examen.
Irimie a explicat că, iniţial, coplata era destinată fiecărui sector, de la medicii de familie şi până la spital, dar că acum coplata nu mai are rolul stabilit iniţial. „Cu ceea ce strâng ei nu vor acoperi costul chitanţelor, nu acoperă cheltuielile de administrare” a spus Irimie. El s-a întrebat de ce nu se introduce cardul naţional de sănătate, care ar asigura o evidenţiere clară a serviciilor medicale oferite, dar că ar însemna şi o reducere a „încrengăturii” între farmacişti, medici şi firme de distribuţie.
Fostul secretar de stat în MS a mai declarat şi că iniţiativa actualei conduceri a ministerului de a organiza achiziţii de medicamente, materiale medicale şi aparatură medicală va deveni periculoasă pentru sistem.
Irimie a spus că, în ceea ce priveşte achiziţiile pentru ceea ce bugetează Ministerul Sănătăţii, programe naţionale şi aparatură, se justifică aceste achiziţii centralizate, dar că se doreşte ca acest tip de achiziţii de medicamente