Cazul celor doi medici reţinuţi ieri de procurorii anticorupţie sub acuzaţia de luare de mită a pus pe jar Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti, unde îşi desfăşoară activitatea chirurgul Gheorghe Ozsvath şi anestezistul Florin Rusu.
Situaţia a fost expusă în amănunt publicului de Parchetul Tribunalului Bucureşti, într-un comunicat, arătându-se că asupra celor doi s-a găsit în total suma de 6.000 de lei, bani ce ar fi fost obţinuţi, potrivit Direcţiei Generale Anticorupţie, în contrapartidă pentru trei copii care urmau să intre în operaţie.
Semne de întrebare
Un amănunt care suscită nelămuriri este că banii au fost depistaţi asupra celor doi medici în ziua de marţi, 9 aprilie, în urma “percheziţiei coporale”, deşi autorităţile susţin, pe de altă parte, că respectiva sumă ar fi fost obţinută în zilele de 7 şi 8 aprilie. Situaţia este cu atât mai delicată cu cât Florin Rusu e şeful Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă din acest spital, un medic care a depus eforturi uriaşe, în 2010, pentru a-i ţine în viaţă pe cei cinci bebeluşi care au suferit atunci arsuri grave în urma incendiului din Maternitatea Giuleşti. La rândul său, directorul Spitalului „Grigore Alexandrescu“, Dan Enescu, a declarat că va fi declanşată o anchetă internă pentru elucidarea acestui caz. „Îmi pare rău pentru acest incident, mai ales că până acum nu am primit nicio reclamaţie din partea familiilor pacienţilor trataţi în spital la adresa doctorilor Gheorghe Ozsvath şi Florin Rusu“, a spus Dan Enescu.
„Nu exclud un asemenea fenomen“
Situaţia aceasta provoacă însă o discuţie veche, şi mai ales dureroasă, în privinţa „atenţiilor“ date „pe sub mână“ în sistemul medical românesc. Fie că e vorba de cadouri pe care pacienţii le oferă medicilor, după finalizarea cu succes a unui tratament sau a unei operaţii, până la condiţionarea actului medical de primirea unor fo