Multe produse din comerţ sunt pline de aditivi periculoşi
În loc să fie o infuzie de sănătate, alimentele de post pot fi o adevărată bombă cu otrăvuri, fiindcă multe dintre produsele vegetale conţin E-uri periculoase. În plus, există preparate etichetate înşelător “de post” , care conţin proteine animale, sub forma unor coloranţi extraşi din insecte. Cum recunoaştem hrana toxică ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Multe produse de post conţin coloranţi, conservanţi, agenţi de îngroşare şi alte substanţe deloc prietenoase cu organismul nostru. Consumate zi de zi, pe o perioadă lungă (postul Paştelui ţine şapte săptămâni!), aceste E-uri ajung să ne zdruncine sănătatea, susţine prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
E-urile dau alergii şi Alzheimer
De exemplu, E120 – acidul carminic (sau roşu carmin) este un colorant natural ce dă aspect comercial multor produse de post (pate, salam, crenvurşti vegetali etc.). E120 provine din corpul unei insecte (coşenila), deci este de provenienţă animală; în plus, este nociv, pentru că este extras printr-un procedeu ce utilizează aluminiu. Acidul carminic poate provoca alergii, rinite, astm, Alzheimer şi Parkinson, hiperactivitate, probleme de concentrare (motiv pentru care e contraindicat în alimentaţia copiilor). Iată şi alţi aditivi cu impact nefast asupra sănătăţii: E110 (Sunset yellow), un colorant cu efect cancerigen, prezent în prăjiturile şi budincile industriale. E220/ E228 – sulfiţi, conservanţi ce păstrează “prospeţimea” cartofilor deshidrataţi şi a fructelor confiate şi care pot declanşa alergii. E320 (Butilhidroxi- anisol BHA), un conservant regăsit în cartofii deshidrataţi, în supele şi sosurile instant, poate provoca diverse forme de cancer, la fel ca zaharina (E954). E621 (glutamatul monosodic MSG), care dă gust sosurilor de soia şi supelor