Circa 90 de gardieni ai lagărelor de concentrare naziste în vizorul magistraţilor germani.
La sfîrşitul săptămînii trecute, ziarele grupului WAZ (Westdeutsche Allgemeine Zeitung) au difuzat ştirea că magistraţii germani au început urmărirea unui număr de 51 de persoane care fuseseră gardieni în lagărul nazist de la Auschwitz. În ştirea amintită au fost citate surse ale Centrului de Plăci inscripţionate cu numele lagărelor în faţa Reichstag-ului x Plăci inscripţionate cu numele lagărelor în faţa Reichstag-ului Investigare a crimelor naţional-socialiste din Ludwigsburg.
S-a precizat că prezumtivii făptaşi trăiesc în diferite localităţi din Germania şi că toţi sunt trecuţi de vîrsta de 90 de ani. S-a mai afirmat că începerea urmăririi penale a persoanelor se va face în baza acuzaţiei de complicitate la crimă.
Tragerea la răspunderea penală a acestor persoane a stîrnit numeroase comentarii. Între altele, s-a pus întrebarea de ce a fost tergiversată această acţiune timp de 68 de ani de la terminarea războiului. Totodată, s-a atras atenţia, că din cauza vîrstei înaintate şi a stării lor de sănătate, aceste persoane oricum nu vor mai putea fi condamnate la închisoare. Probabil că cei mai mulţi nici nu mai vor avea putere să se prezinte în faţa unui tribunal.
Procurorul şef al centrului de la Ludwigsburg, Kurt Schrimm, a explicat în mai multe interviuri că începerea urmăririi penale a acestor persoane a fost pregătită deja în perioada cînd au fost căutate dovezi contra gardianului John Demianiuk, acuzat de complicitate la crimă pe vremea cînd activa în lagărul de la Sobibor. Demianiuk a fost condamnat de un tribunal german, la 5 ani de închisoare, şi a murit la scurtă vreme după pronunţarea sentinţei. Din cauza vîrstei, tribunalul l-a scutit să execute pedeapsa într-un penitenciar.
Centrala de la Ludigsburg a fost înfiinţ