Sub bagheta scriitorului călărășean Marin Toma care, de o vreme încoace reușește să "contamineze” cu dorul de frumos în creația literară și de seriozitate și calitate și pe cei din jurul său, a apărut de curând, la editura Mușatinia din Roman, cea de-a patra ediție a antologiei Dor de dor Ipotești – 2012, Ediția a IV-a, Editura Mușatinia, Roman, 2012, 437 p.
Volumul reunește în paginile sale reprezentanți de seamă ai celor trei mari genuri literare, respectiv cel liric, cel epic și cel dramatic, precum și opere care aparțin domeniului artelor vizuale.
Prefața este semnată de scriitoarea Emilia Țuțuianu Dospinescu, care, încă de la începutul lucrării, desconspiră tema centrală a acesteia, satul românesc, și ține să evidențieze valoarea incomensurabilă a sa și a tradițiilor sale perene:
"Satul este elementul sacralității românești și ca un ultim avanpost împotriva mondializări se cere păstrat cu tot ceea ce are definitoriu și arhetipal pentru pecetea neamului românesc”( p. 3).
Urmează apoi în ordine, poeții, prozatorii, dramaturgii și pictorii. Demn de remarcat este faptul că selecția s-a făcut cu multă rigurozitate, opera păstrând între coperțile sale doar nume care își meritau cu adevărat locul acolo. Personalități culturale precum Marin Toma, Petre Rău, Menuț Maximinian, Aurelia Corbeanu, Mariana Adăscăliței, Iulian Patca, Emil Bucureșteanu, sau prefațatoarea Emilia Țuțuianu împodobesc pleiada de autori a primei secțiuni, reliefând valoarea și calitatea întregului volum.
Dacă versurile transpun cititorul în diferite stări, infuzându-l cu sentimente dintre cele mai variate, în funcție de starea pe care poeții doresc să o transmită, epigramele îi descrețesc fruntea, povestirile și nuvelele îl transpun în diferite cadre, lumi și situații, făcându-l să uite, măcar pentru câteva clipe, avatarurile crunte ale realității, piesa de teatru