Contraceptivele Diane 35 nu ar mai trebui folosite pentru prevenirea sarcinilor nedorite. Aceasta este recomandarea făcută de reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului a reevaluat efectele adverse ale acestor pilule. În cadrul programului derulat de Ministerul român al Sănătăţii „Creşterea accesului la servicii moderne de planificare familială“, care are scopul de a controla sarcinile nedorite, vrâncencele primesc gratuit blistere de contraceptive orale Artizia, contraceptivele Diane 35 nefiind niciodată oferite gratis deoarece sunt foarte scumpe.
Medicul ginecolog Alin Lazea, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, este de părere că este un lucru bun că se raţionalizează comercializarea acestor anticoncepţionale, deoarece, utilizate pe termen lung pot avea efecte negative asupra sănătăţii. „Aceste anticoncepţionale aduc hormoni în organismul femeii, iar pe o durată îndelungată de timp, pot avea efecte nedorite. Este bine că se doreşte o raţionalizare a contraceptivelor. Pe termen lung pot duce la o hiperstrogenie, care este una dintre cauzele apariţiei cancerului de sân. Diane 35 se recomanda, în special, pentru acnee. De obicei, tinerele, din lipsă de informaţie, pot abuza de aceste contraceptive. Ele trebuie luate doar la recomandarea medicului”, susţine medicul ginecolog Alin Lazea.
Din luna mai a acestui an, doar medicii dermatologi vor mai putea recomanda pacientelor Diane 35, în caz de acnee severă, de cădere sau creştere excesivă a părului, însă numai după un consult amănunţit.
Decizia de limitare a consumului acestui contraceptiv vine ca urmare a unui scandal apărut la începutul anului în Franţa. Atunci, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor din hexagon a anunţat că în ultimii 25 de ani s-au înregistrat 125 de cazuri de tromboze şi patru decese ce au legătură c