Ministrii de finante din UE se vor reuni vineri la Dublin (Irlanda) pentru a discuta forma in care va aparea in 2015 noua lege privind redresarea si rezolutia bancilor. Conform Reuters, acestia vor lua in calcul si un proiect potrivit caruia in situatia in care o banca intra in dificultate, vor fi afectate inclusiv depozitele interbancare cu maturitatea de pana la o luna. Potrivit documentului citat de Reuters, deponentii vor suferi si ei pierderi,la fel ca actionarii. Vezi aici un Raport al Comitetului pentru Stabilitate Financiara al Bancii Reglementelor Internationale, care in preambul mentioneaza acest lucruAltfel spus, cazul Cipru, unde a avut loc o nationalizare a depozitelor populatiei pentru a salva din acesti bani bancile, se va generaliza. Discutam de depozitele de peste 100.000 euro, iar planul a fost discutat inca din 2011. Cipru a fost doar un laborator.
Depozitele mai mari de 100.000 de euro de la cea mai mare banca a tarii, Bank of Cyprus, vor suferi o pierdere de "circa 30%", potrivit termenilor acordului convenit de Cipru cu creditorii internationali, a anuntat purtatorul de cuvant al guvernului cipriot, citat de AFP.
"Calea aleasa in Cipru este foarte periculoasa. Confiscarea, caci asa ceva este, pune in discutie garantarea depozitelor si creeaza un precedent foarte riscant in UE. In pofida declaratiilor ca Cipru este caz unic, ca nu se va repeta, cine poate crede asa ceva? Daca s-a produce unfenomen de run pe intregul sistem bancar? Inca o data vedem cat de rea a fost supravegherea exercitata de banci centrale, inclusiv de BCE, care a permis ca activele unui sector bancar national sa depaseasca PIB-ul de cateva ori; am avut o integrare financiara in UE aiurea", a explicat pentru HotNews profesorul de economie Daniel Daianu.
Discutia privind planul de participare a deponentilor la salvarea cu propriile economii a ba