Pacienţii care au stat în spital începând cu prima zi a acestei luni, vor plăti o sumă modică (între cinci şi zece lei) pentru externare, indiferent de perioada de spitalizare.
Managerii spitalelor ieşene vor solicita pacienţilor care se internează în unităţile spitaliceşti din oraş suma de 10 lei. Fiecare spital îşi stabileşte, prin consiliul de administraţie, nivelul coplăţii, care poate varia între cinci şi zece lei.
„Noi am stabilit ca la externare, pacientul să plătească suma de 10 lei, iar în cazul celor care nu au venituri, îi scutim de această taxă“, a spus Mihaela Cănănău, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi.
Indiferent de sumă, pacienţii sunt cei mai nemulţumiţi de această taxă. Majoritatea populaţiei consideră că suma achitată lunar pentru Casa de Asigurări de Sănătate este mai mult decât suficientă, iar orice altă taxă suplimentară nu este binevenită. La Spitalul „Sf. Spiridon“ şi la Institutul de Oncologie (IRO) s-a stabilit suma de 10 lei, în urma întrunirii Comitetului Director.
„S-a hotărât ca bolnavii să dea suma maximă. Oricum, nu vom câştiga prea mult, deoarece mulţi pacienţi sunt incluşi în programe de sănătate şi nu plătesc, iar alţii sunt pe paliaţie şi, la fel, nu scot bani din buzunar. Vom încasa în jur de 6.000 lei, lunar, în condiţiile în care avem contractaţi cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi un număr de 900 de pacienţi lunar cu spitalizare continuă, iar aproximativ 30% au gratuitate“, a declarat Mirela Grosu, managerul IRO. La Spitalul „Sf. Spiridon“, unitatea cu cel mai mare număr de paturi, 1.153, se vor strânge în jur de 20.000 lei, lunar, din coplată.
Reprezentanţii spitalelor sunt mulţumiţi de coplată, considerând că această taxă nu este ceva imposibil pentru pacienţi, iar cu banii strânşi într-un an de zile se pot face diferite achiziţii pentru respectiva unitat