“Importanţa episcopului Pahomie pentru istoria Bisericii Române depăşeşte admiraţia noastră pentru o biografie ieşită din comun. Mai important este faptul că activitatea lui, ca episcop şi schivnic, preocupările şi concepţiile sale, materializate în testamentul său, au generat un curent înnoitor în viaţa monahală a Bisericii din acel secol.
La Gledin se va desfăşura, în acest week-end, cea de-a doua ediţie a Colocviilor de la Gledin: ”Sfântul Pahomie – istorie şi duhovnicie”. Ceremoniile încep sâmbătă, de la ora 16.00, cu o serie de conferinţe susţinute de pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, dr Nicolae Băciuţ, preotul Ioan Pintea, protopopul Alexandru Vidican, profesorul Oliv Mircea, Adrian Onofreiu, Marian Popan şi preotul Nicolae Feier.
De la ora 18.00 va fi oficiată Vecernia, iar la 19.00 este programată Taina Sfântului Maslu.
Duminică 14 aprilie, Sfânta Liturghie va fi oficiată de ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului.
Realizările lui Paisie Velicicovschi n-ar fi fost posibile (scrie Creştin-ortodox.ro) fără strădaniile episcopului Pahomie şi ale ucenicilor lui, care au făcut din sihăstria de la Pocrov un adevărat centru de cultură bisericească. După un secol, Paisie Velicicovski se justifica referitor la atârnarea Schitului Pocrov faţă de Neamţ astfel: "Nu am atârnat Pocrovul de Neamţ, ci Neamţul de Pocrov, ca toată rânduiala şi aşezarea de acum din Neamţ, din Pocrov sunt".