Scris de Otilia Șandor - Un aparat special de diagnostic, neinvaziv, va fi folosit în investigaţiile oftalmologice de la Spitalul Pelican, în favoarea bihorenilor predispuşi la afecţiuni oculare extreme.
Cu acest aparat special (Optical Coherence Tomography), uzitat de circa zece ani în ţările dezvoltate, se poate aplica o metodă de diagnostic în oftalmologie ce oferă imagini pe secţiuni ale ţesuturilor biologice, cu ajutorul unor unde luminoase, fără bisturiu. Crearea şi vizualizarea unor astfel de imagini e similară cu examinarea histopatologică (biopsie) ale unor structuri oculare.
Aparatul este un fel de ecograf, dar foloseşte lumină polarizantă, în loc de ultrasunete şi ce e foarte important: investigaţia nu doare, este non-contact şi poate fi refăcută la un anumit interval de timp, pentru a se compara evoluţia/involuţia afecţiunii depistate iniţial.
Investigaţiile cu acest aparat permit nu doar diagnosticarea ci şi cuantificarea leziunilor, evaluarea efectelor tratamentelor medicale, chirurgicale sau laser.
Folosirea acestui aparat este vitală pentru foarte mulţi bihoreni cu patologii ale nervului optic (cei cu glaucom, nevrite etc), dar şi pentru cei cu afecţiuni retiniene (afecţiuni vasculare din diabet, hipertensiune, boli degenerative).
Pentru că unele afecţiuni oftalmologice cunosc o explozie de cazuri noi anuale îngrijorătoare, în unele ţări dezvoltate se efectuează chiar screeninguri speciale naţionale (de ex. pentru degenerescenţa maculară – în SUA).
Adresabilitatea la această investigaţie se poate face deja, la recomandarea medicilor oftalmologi, cei care pot decide ce pacienţi au nevoie de astfel de examinare.