Acestea sunt celulele organice ale materiei vii, adică ale muşchilor, organelor, ficatului, creierului, oaselor etc. Sunt formate din cei mai simpli componenţi, numiţi aminoacizi. Unii dintre aceştia sunt fabricaţi de către organism. Proteinele eliberează în organism aproximativ 4 calorii pe gram.
Majoritatea celorlalţi aminoacizi provin însă dintr-un aport exterior, realizat prin intermediul alimentaţiei, în care proteinele pot avea o dublă origine:
- origine animală: cantităţi mari se găsesc în carne, peşte, brânză, ouă, lapte;
- origine vegetală: în soia, migdale, alune, cereale integrale şi în unele leguminoase.
Idealul este de a consuma atât proteine de origine vegetală, cât şi proteine de origine animală.
În anumite momente ale zilei, corpul poate să metabolizeze mai multe proteine. Consumul de proteine imediat după antrenament sau, în cel mai rău caz, în maximum o oră după antrenament ajută la creşterea substanţială în masă musculară şi în forţă. Imediat după antrenament, corpul este capabil să sintetizeze cu 10-25% mai multe proteine proprii decat în orice alt moment al zilei dacă îl hrăniţi corespunzător.
Proteinele sunt indispensabile pentru organism:
- pentru construcţia structurilor celulare,
- ca eventuală sursă de energie, după transformarea în glucoza,
- pentru producerea anumitor hormoni şi neuromediatori,
- pentru constituirea acizilor nucleici (necesari reproducerii).
Citeste mai mult pe fitness-nutritie.ro
Citeste si Clasificarea alimentelor