Un mare obstacol ridicat de stat in calea copiilor cu autism il reprezinta sistemul de invatamant. Copiii cu autism sunt integrati in invatamantul de masa, laolalta cu ceilalti copii sau, in unele cazuri, sunt constituite clase speciale separate. Insa nu exista o programa speciala pentru ei. Autismul a devenit o criza globala in sanatatea publica, cu cel mai mare ritm de crestere.
O boala cruda, nemiloasa, afecteaza sute de familii din Iasi. Durerea e cu atat mai mare cu cat apare la copii si inca nu i-a fost gasit un leac. Este vorba de autism cel care, conform celor mai recente cercetari, afecteaza 1 din 100 de copii. Autismul a devenit o criza globala in sanatatea publica, avand cel mai rapid ritm de crestere.
„Ocean de tristete” Familia Ghinea este o familie de intelectuali ieseni. Mama este profesoara de limba romana, iar tatal este cadru universitar. „Locuim in Iasi, unde am ramas inca de la sfarsitul facultatii, cand am hotarat sa ne construim un viitor in orasul studentiei noastre. Cam tot atunci ne-am casatorit. Mai tarziu a aparut si copilul, Maria - Ioana, o fetita superba. Venirea ei pe lume a insemnat pentru noi o imensa bucurie si un prilej neasemuit de asteptari si speranta. Dar totul s-a prabusit intr-o zi intr-un ocean de tristete, caci Maria a fost diagnosticata cu autism infantil. Era in toamna anului 2004 cand vestea a cazut peste noi ca un traznet”, a spus Claudia Ghinea pe propria pagina de internet.
Cautari in zadar Parintii fetitei au inceput sa caute posibile raspunsuri si solutii la problema ivita, dar specialistii consultati le-au adus doar dezamagire. „Am aflat astfel ca autismul este o boala caracterizata de scaderea capacitatii de a interactiona si de a comunica pe plan social, de comportamente stereotipe si repetitive, cu simptome ce se manifesta de obicei inaintea varstei de trei ani. Aproximativ 75% din ind