În Franţa, preşedintele François Hollande, lansează o veritabilă ofensivă în favoarea moralizării vieţii politice şi o “cruciadă” împotriva paradisurilor fiscale. Consecinţă a afacerii Cahuzac, această iniţiativă a luat forma unui proiect de lege prezentat în cadrul unui şedinţe de Consiliu de Miniştri convocată miercuri dimineaţă.
Fapt neobişnuit în contextul uzanţelor care ţin de reuniunile Executivului, la sfîrşitul acestui Consiliu de Miniştri preşedintele François Hollande a simţit nevoia de a se adresa în mod solemn întregii Franţe, prin intermediul televiziunii, şi de a răspunde unor întrebări puse de ziarişti.
Greu de spus dacă în cursul dimineţii François Hollande a aruncat o privire pe prima pagină a revistei L’Express, unde apare fotografiat cu capul aplecat, într-o poziţie cam debusolată, în spatele unui titlu scris cu litere foarte mari: "Monsieur faible", ceea ce vrea să spună de fapt "un preşedinte slab".
Este evident însă că în cursul intervenţiei sale televizate el a încercat să le arate francezilor o cu totul altă imagine: aceea a unui preşedinte intransigent, dezgustat fără îndoială de atitudinea unui fost ministru care a minţit pe toată lumea, dar care promite nici mai mult şi nici mai puţin decît un fel de "big bang" moral. Un fel de revoluţie a fost lansată miercurii la Paris, un laborator în materie de moralizare a vieţii politice destinat să depăşească grabiţele Franţei.
Preşedintele farncez a adoptat un ton solemn pentru a se exprima pe această temă şi pentru a prezenta setul de măsuri care va fi adoptat în regim de urgenţă. Trebuie spus că scandalul provocat de fostul ministru al bugetului care avea un cont secret în străinătate a avut un impact extrem de negativ asupra întregii echipe guvernamentale precum şi asupra lui François Hollande însuşi, acuzat că nu ştie să-şi aleagă colaboratorii.
Şeful stat