Scris de Adriana Barbu - Primăria şi liderii USL locali au început războiul pentru lucrurile care acum contează: învăţământul şi cultura.
Arad. Gata cu drumurile, gropile, spaţiile verzi şi blocurile pentru nevoiaşi. Alta e bătălia din acest moment la nivel local. E o bătălie pe cele culte, pe cele cu greutate: pe cultura arădeană şi pe învăţământul preuniversitar. Iar lupta, care durează de ceva timp, pare a fi doar la început. Primarul a decis să încline bugetul şi tonul discuţiilor spre cultură. Replicile Opoziţiei locale nu s-au lăsat aşteptate. Nu mai departe de luni, cele mai multe discuţii la momentul votării bugetului local şi a repartizării excedentului bugetar din 2012 au vizat cultura şi învăţământul.
Lucrând „la noua coardă sensibilă” a edilului local, Opoziţia din CLM a venit în şedinţă cu două amendamente care ar fi trebuit să pună în dificultate executivul local şi pe primar.
USL a cerut, prin vocea lui Gheorghe Ghilinţă, ca din excedentul bugetar şapte milioane de lei să meargă spre achiziţionarea clădirii Teatrului Hirschl şi alte nouă milioane de lei pentru achiziţionarea imobilului în care funcţionează acum Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu, pentru a demonstra astfel „cu adevărat că ne pasă de cultură şi învăţământ” şi pentru a veni în sprijinul ideii edilului de capitală culturală europeană.
O cerere care nu a fost pe placul Primăriei, care a taxat-o drept exagerată, fără bază legală şi imposibil de aplicat pentru că legea nu permite achiziţionarea unor astfel de imobile. S-a discutat de acest fapt nu doar în conferinţa de presă ce a precedat şedinţa CLM, ci şi în şedinţă şi mai apoi prin intermediul comunicatelor de presă.
Gheorghe Falcă şi-a început pledoaria împotriva celor două cereri USL prin faptul că Aradul a avut mereu succes pe fonduri europene şi că în buget sunt puşi bani deoparte pentru învăţământul preuniversit