NewsObligativitatea uniformelor şcolare nu este pe placul deputaţilor comisiei de învăţământ, aceştia respingând iniţiativa legislativă ce preve ca şcolile să adopte o ţinută reprezentativă pentru elevi.
Motivele invocate de către parlamentari merg de la amintirile neplăcute privind matricola prin care „eşti identificat ca un deţinut de drept comun” şi „ţinuta Kim Ir-Sen” până la problemele de igienă care derivă din faptul că părinţii nu şi-ar permite să cumpere mai multe uniforme.Iniţiativa legislativă potrivit căreia "purtarea ţinute şcolare este obligatorie" pentru şcolile primare, gimnazii şi licee a fost respinsă, marţi, de comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor. Proiectul, semnat de către 70 de deputaţi PDL şi UDMR, prevede ca fiecare consiliu de administraţie al unităţilor de învăţământ să stabilească o uniformă proprie pentru elevi, în urma unei consultări cu părinţii şi şcolarii. Iniţiativa a stârnit însă revolta majorităţii membrilor comisiei.
"Când eram elev şi ieşeam în oraş aveam un disconfort din cauza matricolei. Eram identificat ca un deţinut de drept comun. Care sunt criteriile după care aţi judecat? Şi de ce v-aţi oprit la liceu, de ce nu v-aţi dus şi la universitate? E o anomalie", a declarat deputatul PSD Ion Eparu Social-democraţii au făcut front comun împotriva proiectului împreună cu liberalii."Când eram şoim al patriei, aveam o uniformă pe care mama o tot spăla. E bine să ai trei, patru, cinci unoforme. E o problemă de igienă. O uniformă gen Kim Ir-Sen, ceea ce a copiat tovarăşul Nicolae Ceuşescu nu aduce nici un beneficiu", a declarat deputatul PNL Ştefan Băişanu.Pe lângă problemele de igienă, parlamentarii au invocat şi faptul că „elevii cresc foarte repede".
Conform deputatului Mihai Deaconu, costurile ar creşte cu atât mai mult cu cât noi ţinute trebuie cumpărate foarte des. "Copiii cresc foate repede, de