de Viorel ANDRIESCU
10 aprilie 2013 23:55
7 vizualizari
A-A+ Având în vedere practica Consiliului Concurenţei, a instanţelor judecătoreşti din România, precum şi practica Comisiei Europene şi deciziile Curţii Europene de Justiţie, instituţia Concurenţei a emis câteva "recomandări de bune practici privind activitatea de petiţionare, întreprinse în comun de către întreprinderi concurente, sau de către asociaţii de întreprinderi".
Adela-Daniela Marin, inspec-tor de concurenţă coordonator la Inspectoratul de Concurenţă Sibiu, ne-a precizat în context, că "operatorii economici, ca şi cetăţenii, au dreptul de a se adresa autorităţilor publice, prin petiţii, în vederea soluţionării problemelor acestora. Existenţa dreptului de petiţionare este expres recunoscută în Constituţia României. Conform art. 51 alin. (2) din Constituţie, «Organizaţiile legal constituite au dreptul să adreseze petiţii, exclusiv în numele colectivelor pe care le reprezintă», ceea ce înseamnă că petiţionarea poate fi exercitată şi de către asociaţiile de întreprinderi, în numele membrilor lor.
Activitatea de petiţionare exercitată individual de către o întreprindere nu ridică, de principiu, nicio problemă din punct de vedere concurenţial, chiar dacă există demersuri similare din partea altor întreprinderi, cu privire la aceleaşi aspecte, în aceeaşi perioadă sau în altă perioadă de timp.
Atunci însă când activitatea de petiţionare este exercitată în mod coordonat de către două sau mai multe întreprinderi, prin intermediul unei asociaţii constituite legal sau în afara acesteia, activitatea întreprinderilor în cauză trebuie analizată cu mai multă rigoare, în vederea evitării comportamentului de piaţă al acestora, dincolo de, sau în afara obiectului activităţii de petiţionare. În aceste cazuri sunt aplicabile «Orientările» privind aplicabilitatea articolului 1